Portal @lfa  - Udruga za kreativni razvoj Web povezuje ljude Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Početna O nama Tijela društva Članovi Aktivnosti Intervencije Vje?be Natjecanja
Propisi Kontakt
Vje?be

 NAJMLAĐI U JAVNOJ VJEŽBI U SKLOPU DJEČJEG TJEDNA I FESTIVALU BUNDEVA

U sklopu Dječjeg tjedna početkom listopada 2010. godine, u suradnji s Društvom Naša Djeca Belišće organizirali smo ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića u Belišću i dvije javne pokazne vježbe kroz koje smo učenicima i djeci Dječjeg vrtića Maslačak prezentirali vježbe i rad s najmlađim članovima u vatrogasnom društvu. Ova vježba pokazala je veliko zanimanje među mladima, a sa predstavnicima Društva Naša djeca dogovoren je i nastavak zajedničke suradnje.
Osim toga, na Festivalu bundeva naši najmlađi članovi postavili su i vatrogasni štand na kojem su pored jesenskih plodova građanima predstavljene kratke brošure o vatrogasnoj preventivi, a među prisutnim građanima provedena je i anketa o mjerama zaštite od požara u kućanstvu, koja je pokazala zadovoljavajuće rezultate.

POKAZNA VATROGASNA TAKTIČKA VJEŽBA „GALVANO“ - 14.10.2010.

Slika

Pokazna taktička vježba održana je u krugu tvrtke „Galvano“ Petrović u poduzetničkoj zoni u Belišću. U vježbi je sudjelovalo 7 vatrogasaca iz DVD-a Belišće, te po 4 vatrogasca iz DVD-a Bistrinci i DVD-a Vinogradci.

Slika Slika

Slika Slika

Taktički zadatak za pretpostavku je došlo do požara u prostoru tvornice gdje je prisutnost velike količine dima i da ima unesrećenih osoba. Prije dolaska vatrogasnih postrojbi obavljena je blagovremena evakuacija osoba iz objekta tvornice od strane rukovoditelja proizvodnje. Vatrogasna postrojba DVD-a Belišće kao prva došla je na mjesto događaja te obavila spašavanje osobe koja je ostala u hali tvornice uz izvođenje unutarnje navale za gašenje požara u objektu korištenjem izolacijskih aparata i jednog mlaza srednje pjene s mlaznicom „Pelikan“. Zbog velike količine dima i požara zapaljive tekućine pozvane su vatrogasne postrojbe DVD-a Bistrinci i DVD-a Vinogradci koji su korištenjem turbogeneratora obavili potapanje dijela prostora hale sa znatnim količinima lake pjene. Navalnim vozilom DVD-a Bistrinci izvršeno je snabdijevanje vodom iz obližnjeg nadzemnog hidranta.

Slika Slika

Slika Slika

Prilikom izvođenja vježbe bilo je prisutno 20-tak osoba iz tvrtke i operativnih članova DVD-a Belišće. Nakon što je vježba izvedena predstavnik tvrtke Galvano Josip Petrović, koji je ujedno i dugogodišnji aktivni član DVD-a Belišće, upoznao je sve sudionike se radom obiteljske tvrtke te prezentirao njezinu osnovnu djelatnost a to je galvanizacija i podcinčavanje u čijem procesu rada se koriste kemijska sredstva čija primjena u većem dijelu nije zapaljiva i podložna nastanku i razvijanju požara.

Nakon vježbe svi sudionici nastavili su druženje u prostorijama DVD-a Belišće uz skromni domjenak koji je sponzorirala tvrtka Galvano. Prilikom toga, nazočnima se obratio zapovjednik Dubravko Čovčić i napomenuo kako je cilj opisane taktičke vatrogasne vježbe u cijelosti ispunjen i u skladu sa vatrogasnom taktikom gdje se moglo uočiti pravovaljano korištenje vatrogasne opreme i usklađen rad vatrogasnih postrojbi. Korištenjem nove vatrogasne opreme (Pelikan mlaznice) postignuta je brža i bolaj efikasnost gašenja manjih požara zapaljivih tekućina. Na kraju se zahvalo svim sudionicima i iskazao kako su upravo ove kontinuirane zajedničke vježbe prilika da se što kvalitetnije uskladi zajednički rad svih operativnih vatrogasnih postrojbi kako bi na razini Vatrogasne zajednice grada Belišća bili spremni djelovati i na većim požarima i intervencijama koji zahtjevaju sudjelovanje većeg broja vatrogasaca.  

VATROGASNA VJEŽBA
OSNOVNA ŠKOLA I.KUKULJEVIĆA BELIŠĆE - 14.10.2009.
 Slika 
U sklopu svojih redovnih aktivnosti DVD Belišće održalo je u četvrtak, 14. listopada u poslijepodnevnim satima pokaznu vatrogasnu taktičku vježbu. Vježba je održana ispred Osnovne škole „Ivana Kukuljevića“ Belišće. U izvođenju taktičke vježbe sudjelovalo je ukupno 24 operativna vatrogasca središnje vatrogasne postrojbe DVD-a Belišće, DVD-a Valpovo, DVD-a Petrijevci i DVD-a Bistrinci. Preko 300 učenika imalo se priliku uvjeriti kako vatrogasci djeluju u slučaju nastanka požara.

Taktički zadatak imao je za pretpostavku da je došlo do požara u kotlovnici centralnog grijanja s propuštanjem zemnog plina kao pogonskog goriva i zapaljenje zapaljive tekućine. Vatrogasna postrojba DVD-a Belišće došla je prva na mjesto događaja gdje je obavila spašavanje osobe koja je ostala u objektu škole i izvođenje unutarnje navale za gašenje požara u objektu korištenjem izolacijskih aparata. Valpovačka vatrogasna postrojba obavila je provjeru prisustva plina u zraku i obaranje istog prema zemlji korištenjem plino nepropusnih odijela. Vatrogasna postrojba DVD-a Petrijevci izvela je gašenje zapaljive tekućine korištenjem opreme za stvaranje srednje pjene dok su vatrogasci iz DVD-a Bistrinci imali za zadatak snabdijevanje vatrogasnih vozila s vodom.

Slika

Prioritetni cilj ove vježbe bio je da se djeci i nastavnicima približi rad vatrogasnih djelatnika te prezentira vatrogasna oprema koja se koristi u radu. Prema riječima zapovjednika vatrogasnih postrojbi od velike je važnosti kontinuirano organiziranje udruženih vatrogasnih vježbi kako bi se zajednički kvalitetno pripremili za svaki veći požar koji bi zahtjevao djelovanje svih raspoloživih snaga na našem području. Ova vježba dokazuje da još uvijek postoji značajan broj onih koji uz sve svoje obaveze pronađu vremena za dobrovoljnu pomoć drugima u nesreći i koji danonoćno spremno čekaju kako bi spriječili štetne posljedice vatrene stihije.


Sveti Florijan Susret djece i mladeži Skupština Vatrogasna himna Vatrogasna zajednica RH Vatrogasna zajednica OBŽ Portal vatrogasca RH Vatrogasna liga
powered by Belkatalog CMS - J. K. "Gašo"